Groepsuitje in Montferland - Historische stadswandeling op een plek met veel geschiedenis!

Bij deze historische stadswandeling is inbegrepen

  • Ontvangst met 2 x koffie of thee met gebak
  • Bezoek aan het stadsmuseum
  • Stadswandeling onder begeleiding van een gids
  • Rondleiding door het kasteel
  • 3 gangen diner

  Prijs € 48,50 p.p. op basis van minimaal 20 personen

  Bent u met een kleiner gezelschap, maar wilt u wel voor 20 personen betalen dan is dit ook mogelijk.

  De prijs van deze historische stadswandeling is geldig tot en met 31 december 2023.

Historische wandeling langs prachtige plekken

Historische stadswandeling: De geschiedenis wordt verteld aan de hand van de bijzondere historische panden die u tegen komt tijdens de wandeling.

Voorbeelden daarvan zijn het kasteel Huis Bergh en het voormalige klooster Gouden Handen. Hierbij gaat het niet alleen om de buitenkant, de bouwstijlen, maar ook om te laten zien waar de meest markante inwoners van het stadje ’s-Heerenberg hebben gewoond en geleefd.

Bezoek aan Kasteel Huis Bergh

Aansluitend brengt u een bezoek aan in de schatkamer van de middeleeuwen van Kasteel Huis Bergh, met o.a. de vroege Italiaanse schilderkunst en middeleeuwse handschriften en incunabelen.

In de middeleeuwse toren is een wapenkamer en een muntenkamer. Ook hieraan brengen we natuurlijk een bezoek!

Kasteel Huis Bergh is het grootste en best bewaarde kasteel van Nederland.

Heerlijk dineren

Na de mooie en uitgebreide stadswandeling wordt er ook aan de interne mens gedacht. Na de stadswandeling staat er een heerlijk 3-gangen diner voor u klaar. Hier kunt u samen nog even napraten en nagenieten van deze heerlijke dag.

Het gehele arrangement duurt ongeveer 6 uur!

Mogelijkheden

De volgende faciliteiten zijn beschikbaar bij deze locatie. Heeft u nog vragen? Neem dan gerust contact met ons op.

 • huisdieren toegestaan
 • parkeren

Onze partner

De rijke historie

's-Heerenberg, ook wel kasteelstad genoemd, heeft een rijke historie. In het centrum van de stad is de historie nog goed zichtbaar. Aan de rand van het centrum staat het eeuwenoude kasteel. Het kasteel heeft de oudste tuin van Nederland. Achter het kasteel ligt het Bergherbos met uitzicht over Elten (Duitsland). 

De oorsprong van het kasteel

In de 12de eeuw ligt de oorsprong van het kasteel. Een burcht op een kleine motte midden in een moeilijk begaanbaar moeras. Vanaf het begin heeft zich er een nederzetting gevormd. De nederzetting werd door de eeuwen heen steeds groter en fraaier. 


De heer Willem 1 van den Bergh verleende in 1379 stadsrechten aan de woonplaats. 's-Heerenberg dankt de naam kasteelstad aan de verdedigingswerken helemaal rondom het kasteel en de stad.


Een grote aarden wal ligt om de stad heen. Een aanzienlijk deel is nog aanwezig aan de west-en noordkant van de oude binnenstad. Daarbinnen liggen de stadsmuren met 15 muurtorens, 2 stadspoorten en een binnen-en buitengracht. Er zijn in totaal 5 bastions waar eventueel kanonnen op geplaatst kunnen worden. De kannonen schieten elk een richting op. Enkele delen van de stadsmuur en 3 muurtorens zijn herbouwd en nu nog zichtbaar.

Wandelen & fietsen

Wanneer u zich in de kasteelstad bevindt, waant u zich in de Middeleeuwen. Een divers aanbod aan routes laat u kennis maken met de rijke historie van de grensplaats. Tijdens uw bezoek aan de kasteelstad kunt u fietsen langs de Korenmolen in Zeddam of uitkijktoren Hulzenberg in Stokkum. Vanuit de uitkijktoren, dat onderdeel is van het Bergherbos, geeft u een spectaculaire blik op de kasteelstad.

Bereikbaarheid

Met het openbaar vervoer kunt u de kasteelstad prima bereiken. Vanaf NS-station Doetinchem kunt u lijn 24 of van DB-station Emmerich lijn 91 de bus nemen naar 's-Heerenberg. 


Reist u met de auto vanuit Nederland? Neem op de snelweg Arnhem-Oberhausen (A12), afrit 30, richting 's-Heerenberg. Volg vervolgens de borden naar 's-Heerenberg. 


Komt u met de auto vanuit Duitsland? Neem op de Autobahn (3), afrit Emmerich. Hierna kunt u de borden volgen richting 's-Heerenberg. 


De auto kunt u gratis parkeren in de blauw zone. De blauwe zone heeft een maximale parkeertijd van 2 uur. Buiten de blauwe zone kunt u onbeperkt gratis parkeren. In de blauwe zone dient u een parkeerschijf te plaatsen.