Groepsuitje met Muntslag en Rondleiding bij het kasteel in s-Heerenberg

Bij dit Groepsuitje met Muntslag en Rondleiding is inbegrepen:

  • Ontvangst met koffie
  • Rondleiding door het kasteel onder leiding van een gids
  • Heerlijk lunchplateau
  • Muntslag onder leiding van de muntmeester
  • Wandeling rondom het kasteel of in het parkbos (op eigen gelegenheid)
  • Ter afsluiting een kopje koffie of thee

Prijs: € 33,95 p.p.

  • Te reserveren tussen de openingstijden van het kasteel
  • Tegen een meerprijs van € 11,50 p.p kunt u gebruik maken van een luxe lunchbuffet. 

De prijs van dit Groepsuitje met Muntslag en Rondleiding is geldig tot en met 31 december 2023 met uitzondering van de feestdagen.  

Groepsuitje in S-Heerenberg

Wie een bezoek brengt aan het  stadje ’s-Heerenberg krijgt een overweldigende ervaring. Opeens ontvouwt zich het uitzicht op het middeleeuwse kasteel, omgeven door een slotgracht en vestingwal. Het kasteel was het stamslot van de machtige heren en graven Van den Bergh. Het is ingericht met een imposante kunstverzameling.

Programmavoorbeeld:

10:30 uur: Ontvangst met koffie in het Kasteel Cafe op de voorburcht van het kasteel. 

11:00 uur: U krijgt onder leiding van een gids een rondleiding door het kasteel.

12:30 uur: Lunchen in het koetshuis, hier kunt u genieten van een heerlijk lunchplateau.

14:00 uur: Muntslag in muntkelder onder leiding van de muntmeester. 

Aansluitend kunt u op eigengelegenheid een wandeling maken rondom het kasteel en in het parkbos.

15:30 uur: Afsluiting met een kopje koffie of thee.

Grafelijke munt

Bij bezoek aan de Grafelijke munt vertelt de muntmeester de geschiedenis van de Berghse Munt en demonstreert hoe munten vroeger werden geslagen. U kunt zelf, tegen vergoeding, ook een Peerdeke slaan. 

Mogelijkheden

De volgende faciliteiten zijn beschikbaar bij deze locatie. Heeft u nog vragen? Neem dan gerust contact met ons op.

 • parkeren
 • restaurant

Onze partner

Fantastische ervaring

Brengt u binnenkort een bezoek aan 's-Heerenberg, dan kunt u dit kasteel niet overslaan. Het middeleeuws kasteel wordt omgeven door een gracht en half omsloten door een oude vestingwal. Het kasteel is gebouwd in de 13e-eeuw.De bestaande delen die nog steeds te bezoeken zijn dateren uit de 14e, 15e en 17e eeuw. Het kasteel is nog steeds prachtig, maar het aanzien van het kasteel is wel veranderd door de jaren heen. Dit komend door uitbreiding, verfraaiingen, branden en oorlogen. Van een middeleeuws verdedigingsburcht werd het langzamerhand een fraai slot.

Berghs Muntmeesterhuis

De graven Van den Bergh hadden muntbedrijven op of bij hun kastelen in ‘s-Heerenberg. Een van deze bedrijven is het Berghs Muntmeesterhuis. De muntslag, die op middeleeuwse priveleges was gebaseerd, bloeide vooral in de 16e eeuw op. Tot 1580 is er in het muntbedrijf gemunt. Hierna werden muntbedrijven niet meer getolereerd door de staat. Wel kunt u het muntbedrijf nog steeds bezoeken. U kunt tijdens een rondleiding zelf ook een munt slaan en meenemen als souvenir.

Landgoed en Omgeving

Aan de flanken van het golvende landschap van Montferland en op de grens van het Rijndal in het Nederlands-Duitse grensgebied ligt het kasteel. Het kasteel is een van de grootste kastelen van Nederland en stamt uit de 13e eeuw. Defensieve kracht werd door het kasteel ontleed aan de gracht die het gebouw omringd.Het kasteel heeft circa 1150 hectare grond, waarvan 250 hectare bos in eigendom. In het Bergherbos ligt de Motte Montferland. Een motte is een door mensenhanden opgehoogde natuurlijke heuvel. De motte is omgeven door een gracht en een dubbele aarden wal. Rond de motte en in het bos kunt u heerlijk wandelen en fietsen.

Praktische informatie

Het kasteel is toegankelijk voor mindervaliden. Aan het begin van de oprit naar het kasteel bevinden zich 2 mindervalide parkeerplaatsen. Er is een mindervalide toilet in het Koetshuis (tegenover het kasteel) en er is een rolstoellift (max. 200 kg). De lift verschaft toegang tot de hal, troonzaal, Italiaanse kamer, expositieruimten en de trouwzaal. De eerste verdieping kunt u bereiken met de traplift. Mocht u met de elektrische fiets komen, dan kunt u uw fiets opladen terwijl u geniet van een culturele middag. De auto kunt parkeren bij het kasteel of in de directe omgeving van het kasteel. Mocht u bij het kasteel willen parkeren, dan kunt een parkeermunt aanschaffen bij de kassa voor € 2,00. In de directe omgeving is het betaald parkeren.